Lipowczyce.com

Jedynym dostawcą wołowiny w Ebeef.pl jest Farma Lipowczyce. To wielkoobszarowe gospodarstwo, które od wielu lat specjalizuje się w hodowli bydła mięsnych ras Angus i Hereford. Położone jest w woj. łódzkim na rozległych terenach rolniczych. W zasadzie wszędzie stąd daleko, ale krowy wydają się być bardzo z tego zadowolone. Nie żyją w oborach, nie są karmione paszami. Nie znają antybiotyków, GMO ani żadnej chemii. W stadzie liczącym około 400 sztuk przemierzają popegeerowskie łąki, szukając nie tyle wspomnień z PRL-u, co trawy do przeżuwania. Zimą robi się trudniej, więc mogą liczyć na siano lub sianokiszonkę.


Jest to możliwe, ponieważ pochodząca ze Szkocji, rasa Angus charakteryzuje się dobrą zdolnością przystosowania do warunków klimatycznych oraz do ekstensywnego żywienia na użytkach zielonych. Pozwala to na najzdrowszy i ekologiczny sposób żywienia bydła, nazywany Grass Fed, czyli żywienie wyłącznie trawą.

Na Farmie Lipowczyce ingerencja człowieka jest ograniczona do niezbędnego minimum. Polega głównie na dokarmianiu zwierząt zimą i trosce o równowagę ekologiczną terenów zielonych. Zgodnie z ideą zrównoważonego rolnictwa, jego celem jest odwrócenie postępującego procesu niszczenia środowiska naturalnego przez działalność człowieka i przywrócenie równowagi ekologicznej.

 

 

 

 

Mówiąc prościej – choć krowy mają do dyspozycji dziesiątki hektarów łąk i zarośli, to ludzie dbają, żeby te najbardziej przez nie „ulubione”, nie zostały doszczętnie zdeptane i zniszczone, ale miały czas na regenerację. Oczywiście fakt żywienia bydła wyłącznie trawą i tym, co znajdą na łąkach jest korzystny dla zwierząt pod względem żywieniowym. Chodzi tu nie tylko o bogaty skład paszy, ale również o jej właściwości. Pasze takie zawierają enzymy, witaminy, mikroelementy oraz karoteny, które znakomicie wpływają na dobrostan bydła.

 

Bogate pod względem gatunkowym i odżywczym zielonki, stosowane wiosną i latem oraz siana i kiszonki w okresie jesienno-zimowym, wpływają korzystnie na produkcję żywca i docelową jakość wołowiny kulinarnej. Jeśli do sposobu żywienia dodamy genetyczne cechy mięsnej rasy Angus, to mamy już odpowiedź, dlaczego ten rodzaj wołowiny wyprzedza wszystkie pozostałe pod względem właściwości smakowych i prozdrowotnych. To mięso jest po prostu genialne w smaku, wyróżniające się kruchością i soczystością. Pozyskane w odpowiednim momencie, przygotowane i sezonowane ze znawstwem, odwdzięcza się bogactwem kulinarnych doznań.

 

Dowiedz się więcej na https://lipowczyce.com/

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium