Ossobuco
Opis
Goleń wołowa, zwana też pręgą lub właśnie ossobuco to mięso z kością wykrojone z przedniej lub tylnej kończyny. Ze względu na występujące przerosty tkanki łącznej doskonale sprawdza się w wielu różnych daniach, gdzie zależy nam na zagęszczeniu i lepkości mięsa. Bogata w żelatynę tkanka łączna znakomicie zagęszcza sos i czyni go kremowym, gęstym i bogatym w mięsny smak. Ponieważ mięso to wymaga dość długiego gotowania, sos nie będzie już wymagał dodatkowego zagęszczania. Otwarta struktura mięsa sprawia, że jest ono idealne do marynowania. Znakomicie komponuje się z winem, piwem, oliwą, czosnkiem i ziołami.
Goleń wołowa zależnie od tradycji kulinarnej jest znakomitą bazą złocistego rosołu, podstawą zup i bulionów. W wersji zmielonej pręga znakomicie sprawdzi się w kotletach, spaghetti czy lasagne. Zaś Włosi uwielbiają goleń wołową z białym winem, masłem i warzywami jako słynne ossobuco.