Porterhouse
Opis
Porterhouse steak to klasyka steków! Jest to stek bardzo podobny budową i składem do T-bone. Obydwa steki składają się z rostbefu i polędwicy rozdzielonych charakterystyczną kością w kształcie litery T. Czym więc się różnią? Odpowiedź brzmi: wielkością. Stek porterhouse jest widocznie większy niż T-bone. Dokładniejsza różnica leży też w grubości części z polędwicą. Te rodzaje steków są wycinane w nieco innym miejscu tuszy wołowej. Stek Porterhouse wykrawany jest bliżej tylnej części tuszy – w miejscu gdzie polędwica jest najgrubsza (przyjmuje się powyżej ok. 3cm). Ze względu na kruchość oraz utkanie mięsa przerostami tłuszczowymi (marmurkowatość) Porterhouse jest uznawany za najlepszy kawał wołowiny na stek. Trzeba pamiętać, że tłuszcz jest nośnikiem smaku i aromatu, dlatego im w wyglądzie Porterhouse będzie dość gęsto poprzerastany, tym w smaku będzie bardziej wybitny.
Nie jest to jednak mięso łatwe w przyrządzeniu, bo wiem aby wydobyć jego doskonały smak, trzeba zachować czas obróbki cieplnej inny dla rostbefu, a inny dla polędwicy. Chuda polędwica będzie szybciej wysmażona niż bardziej tłusty rostbef.
Ze względu na wielkość stek Porterhouse, który zazwyczaj ma minimum 500g, uznawany jest czasami jako T-bone w wersji premium lub wersji dla 2 osób.