Stek T-bone

Dostępność: dostępny na zamówienie
Wysyłka w: środę/czwartek
Cena: 90,00 zł 90.00











ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Sezonowanie w przypadku steku T-bone jest sprawą kluczową – od tego zależy czy wysmażą się równomiernie. Kość po środku steku oraz rostbef sprawiają, że delikatna polędwica nabiera charakteru. W klasycznym T-bone polędwica powinna być mniejsza od srebrnej dwudolarówki (mniej niż 32 mm). Jeśli jest większa, stek poprawnie powinien się nazywać porterhouse.
Wokół smażenia i grillowania steków narosło mnóstwo szkół, metod i sposobów. Jedni nakazują solić przed smażeniem, a drudzy tuż przed podaniem. Wszyscy zaś są zgodni co do tego, że nie należy steku w czasie smażenia dociskać łopatką, nie dziurawić, bo to spowoduje wyciek soków i wysuszy mięso. Istnieje natomiast odmiana tego steku o nazwie costata – jeśli gałązka rozmarynu zostanie włożona w nacięcie wzdłuż kości.
Stek T-bone grubości ok. 2-2,5cm nie potrzebuje więcej na patelni niż po 3,5-4 minut z każdej strony, żeby zostać stekiem medium/medium rare, ale poziom wysmażenia musi trafić w indywidualne gusta.
Na grillu najpierw grillujemy na ostrym ogniu po dwie, trzy minuty z każdej strony, potem podnosimy ruszt do góry i czekamy, aż steki dojdą - około 5-7 minut. W grillu zamykanym (z pokrywą) steki wystarczy po prostu przesunąć na bok rusztu.
Niezależnie od rodzaju przyrządzania, po zdjęciu z grilla czy patelni stek T-bone należy odłożyć na 5 minut - mięso powinno odpocząć.
Metodą Hestona Blumenthala można steki co około 30 sekund podczas ich smażenia. Ten sposób sprawia, że steki są naprawdę perfekcyjnie wysmażone z obu stron.

 

 

Opinie o produkcie (0)

Bestsellery
Burger 100% Angus
Burger 100% Angus
27,60 zł
Salsiccia Nostrana 100% Angus
Salsiccia Nostrana 100% Angus
80,00 zł
Stek z Antrykotu z kością
Stek z Antrykotu z kością
75,00 zł
Kabanosy 100% Angus
Kabanosy 100% Angus
55,00 zł
Mięso mielone
Mięso mielone
30,00 zł
Medaliony z ligawy
Medaliony z ligawy
40,00 zł
Stek T-bone
Stek T-bone
90,00 zł
Porterhouse
Porterhouse
144,00 zł
Stek minutowy
Stek minutowy
70,00 zł
Stek z Rostbefu z kością
Stek z Rostbefu z kością
60,00 zł
Stek Rib Eye
Stek Rib Eye
170,00 zł
Ossobuco
Ossobuco
33,00 zł
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium