Stek Tomahawk
Opis
To specjalne cięcie cote de beuf, czyli sezonowanego antrykotu w sposób, który pozostawia długą kość żebrową. Ulubiony stek amerykańskich grillmasterów, którzy jego przyrządzanie opracowali do perfekcji.
Mięso steku Tomahawk Angus jest cenione właśnie za obecność kości (która dodaje smaku), a przede wszystkim za dość mocne przerosty tłuszczowe. Są one znakomitym nośnikiem smaku i aromatu. To dzięki nim usmażony stek będzie nieziemsko soczysty i kruchy.
Tomahawk jest wyzwaniem w przyrządzaniu ze względu na wielkość – sztuka waży około 800 - 1200g, a jego rozmiary przekraczają średnicę większości patelni. Z tego względu najczęściej stek Tomahawk wybiera się na grilla. Jeśli więc chcesz zabłysnąć na grillowym przyjęciu, czy też po prostu zasmakować w grillowaniu w prawdziwie amerykańskim stylu – stek Tomahawk Angus to doskonały wybór.
Aby zagwarantować odpowiednie wysmażenie steku, użyj termometru do mięsa. Poziom wysmażenia medium-rare uzyskasz przy ok. 58st.C.
Pamiętaj, by po zakończeniu smażenia stek poleżakował przez ok. 10-15 minut. Dopiero później podaj go na stół. Dzięki temu ciepło skumulowane w kości rozejdzie się po reszcie mięsa, tworząc doskonały, soczysty stek.